Släktforskning

berättelser om min släkt

Anton från Svennevad

När man släktforskar så dyker man ibland på händelser som man blir djupt berörd av och det här är en sådan historia.

Anton Vilhelm Pettersson föddes som yngste sonen till Petter Jansson och Maja Stina Lindgren. Han hade fyra syskon Clara Lovisa, Johan Alfred, Carl Gustaf som fick rödsot och dog bara 5 år gammal och så Hedvig Carolina. Familjen var bosatt vid Haddebo bruk i Svennevad. När Anton var tillräckligt gammal började han att arbeta som dräng. Efter anställning på ett antal gårdar kom han så småningom till Hovstad i Björkvik, där han träffade sin blivande fru Sofia Albertina Lundqvist som var född i Asker. När deras avtal med arbetsgivaren var slut flyttade de tillsammans till Nyköping där de också gifte sig i januari 1882. I slutet av september föddes första barnet en flicka som fick heta Frida Maria. Ett år senare kom lilla Fanny till världen.

Anton sökte nytt jobb och fick en anställning som kusk ett tiotal mil söderut in i Östergötlands län vid Husby Säteri i Mogata, där han arbetade för Matilda Schwerin. Två söner föddes vid Husby Einar Jonas och Johan. Efter fyra år bröt familjen upp och flyttade till Sörby i Örtomta. Där stannade de bara ett år och kom sedan till Eklunda i Simtuna. I Eklunda blev mamma Sofia Albertina sjuk. Hon var bara 43 år när hon dog i maglidande. Anton och barnen begravde henne i Simtuna församling i början av mars månad år 1892. I Simtuna blev familjen fattighjon enligt prästens anteckningar när Anton sörjde och inte orkade ta hand om både barn och arbete och hamnade på ”lösa listan”. Han tog sig samman och träffade en ny kvinna Lydia Eufrosyne Argelander. Eftersom hon var skriven i Finland var han tvungen att skicka ett äktenskapsledighetsbetyg och det gjorde han i juli 1893.

Den 22 oktober gifte de sig men bodde fortfarande på var sitt håll. Inte förrän i april 1894 flyttade de tillsammans från var sitt håll till Sandvikens Ångsåg i Gudmundrå. Anton med sina fyra barn från Simtuna och Lydia från Kristinestad i Finland med sin dotter Saimi Lorenza. I husförhörslängden står skrivet att Kusken Anton Vilhelm Pettersson har själv låtit såsom sitt barn anteckna av Lydia Eufrosyne Argalander, 22/10 1893 i äktenskapsförenad med A V Pettersson, i Kristinestad i Finland födda Saimi Lorenza 18900412.

Nu tror man ju att fortsättningen ska bli lycklig, men troligen orkade inte Lydia med sina fyra styvbarn och Frida 14 år, Fanny 13 år Einar 10 år och Johan 8 år skickades strax före julhelgen 1896 tillbaka till Fattigstugan i Simtuna. Från Fattigstugan slussades sedan barnen ut när de fick åldern inne för att kunna försörja sig själva. Vid ångsågen i Sandviken arbetade Anton som kusk så länge han kunde. Ett par av hans barn återvände som vuxna och bodde en kort tid hemma hos Anton och Lydia. Anton dog 76 år gammal i Gudmundrå och Lydia blev 85 år.

För barnen gick det trots en sorglig barndom ganska bra. Frida och Fanny gifte sig och fick två pojkar var. Einar valde den militära banan och var gift en kort tid. Johan blev skräddare men förblev ogift. Saimi gifte sig och fick en son och en dotter. Barnens pappa dog i spanska sjukan och Saimi blev ensam med två minderåriga barn. Hon gifte om sig lite senare i livet.

Det går ju att fantisera om hur det var i slutet av 1800-talet när man skulle söka jobb. För att få det bättre så fick man ge sig iväg långt från den plats där man hade sina rötter. Ibland kanske man inte hade några möjligheter att ens träffa sina föräldrar och syskon igen.

Svennevad - Örebro län

Asker – Örebro län

Björkvik – Södermanlands län

Nyköping – Södermanlands län

Mogata - Östergötlands län

Örtomta – Östergötlands län

Simtuna - Södermanlands län, Västmanlands län

Gudmundrå – Västernorrlands län